venerdì 22 maggio 2009

Basarabenii care au uimit Roma, la Sărbătoarea Popoarelor .

Sărbătoarea Popoarelor („Festa dei popoli”), organizată la Roma, Italia, la sfârşitul săptămânii trecute, a reunit sute de imigranţi, de diferite naţionalităţi, dintre care numeroşi basarabeni aflaţi la muncă ori la studii în această regiune a Italiei.

Reprezentantul primarului italian al Romei, Federico Rocca, preşedintele de onoare al Comitetului multietnic al principalului partid de guvernământ din Italia, a apreciat expoziţia prezentată de asociaţiile basarabene, cu genericul „Şezătoare în „Casa Mare”, ca fiind singura care a inclus imagini religioase şi despre ritualuri, o descriere a tradiţiilor şi obiceiurilor etc. La rândul lor, imigranţii moldoveni au abordat problema legalizării imigranţilor extracomunitari care muncesc în Italia.

Una din revelaţiile programului cultural a fost Isabella Haile, fiica unei basarabence, care a interpretat o doină, precum şi formaţia de dans popular „Hora Moldovei”, care a adunat la horă pe toţi cei prezenţi. În plus, în cadrul programului culinar au fost nelipsite sarmalele cu frunză de viţă-de-vie şi plăcintele cu brânză şi mărar, pregătite de echipa Tatianei Vieru, care au trezit curiozitatea bucătarilor prezenţi, reprezentanţi din 35 de ţări, dar şi deliciul publicului.

Participarea Republicii Moldova la „Festa dei Popoli” a fost asigurată de câteva asociaţii de basarabeni aflaţi în Italia – „San Mina Onlus” (preşedinte Ecaterina Hâncu), „Assomoldave” (Tatiana Nogailic) şi „Moldova nel mondo” (Eduard Gherciu), cu sprijinul Arinei Iavorschi, Liubei Zavatin etc. „Formaţia de dans popular „Hora Moldovei” a participat cu două dansuri populare. Primul, numit „Sărbătoreasca”, a uimit spectatorii prin mişcările ritmice şi tempoul cu care băieţii l-au executat. La al doilea dans, numit „Hora de la sud”, s-au încins în horă toţi laolaltă - moldoveni, italieni, indonezieni, nigerieni ş.a.”, a spus Ecaterina Hâncu.

Ecaterina DELEU
http://www.flux.md/articole/6564/

http://www.baobabroma.org/festadeipopoli/fdp2009/fotogallery/index.php

Nessun commento:

Posta un commento