mercoledì 21 maggio 2014









Festivalul popoarelor . 
Pe 18 mai a avut loc a  23-a ediţie "Festivalul Popoarelor" .

Un eveniment tradiţional organizat de Dioceza din Roma şi Preoţii  Scalabrini în Piazza San Giovanni în Laterano. Duminică Piața San Giovani, inima oraşului Roma a bătut mai tare ca niciodată, căci eram prezenţi în piaţă reprezentanţi a 35 de comunităţi etnice din capitală şi diverse organizaţii de voluntariat şi care activează în favoarea migranţilor.
Un eveniment care a unit sub umbrela sa, copii şi părinţi, prieteni, şi zeci de oaspeţi ai capitalei, reuniţi în numeroasele activităţi pregătite de organizatori.
Dis-de-dimineaţă, zeci de tineri voluntari, selectaţi pe sprânceană au început amenajrea corturilor şi au transformat spre amiază Piaţa San Giovani .
 Programul zilei a inclus concerte, dezbateri în ce priveste migraţia, expoziţii si jocuri pentru copii. Acestea au fost doar câteva din elementele care au înfrumusețat sărbătoarea.
La deschiderea oficială a evenimentului corturile comunităţilor au fost vizitate de către  părintele  Gaetano Saracino, unul dintre promotorii evenimentului.  S-a oprit şi la cortul nostru , a discutat despre prezenţa moldovenilor în Italia şi anume în zona Lazio-Roma. "Este o petrecere minunată şi o posibilitate de a înţelege realitatea migranţilor din Roma, de a cunoaşte cultura şi traditiile lor ”,  a spus  Parintele.
Activităţile ulterioare au marcat o duminică frumoasă. Corturile  celor 35 de etnii din  Roma  au oferit o informaţie amplă despre activităţile care le realizează, cultură şi tradiţiile lor. In cortul RM au fost expuse obiecte din ceramică tradiţionale, icoane , covoare, prosoape, dulciuri şi desigur  informaţie utilă pentru conaţionalii noştri si brosuri, calendare, jurnale legate de turismul, economia R.Moldova.
Moldovenii  au uimit Roma…
La realizarea programului cultural din anul acesta au luat parte şi copiii noştri -generaţia a doua de emigranţi, care au urcat pe scenă cu mândrie pentru ţara lor de origine. Moldovenii  s-au prezentat cu citeva  melodii  interpretate de catre Grupul  folkloristic  “ARTARAS” si “Hora Moldovei”, Tamara Iatco a evoluat la vioara  citeva numere in fata cortului, unde s-au incins horele.
Toţi au rămas încântaţi de lucrările manuale în special iconiţe în lemn realizate de  preotul Anatolie Gîrbu din satul Revaca, care de nenumărate ori şi-a expus lucrările la Roma,  a pictorului nostru renumit Igor Sava, lucrari in mosaica – lemn efectuate de catre Veaceslav Codreanu, lucrari  de artiginata a d.nei  Maria Rusu, colacii pregatiti de carte  Cateringul “Albinuta”.
Participarea Republicii Moldova la „Festa dei Popoli” a fost asigurată de câteva asociaţii:  AssoMoldave, “Dacia”,  Associazione Liga Femeilor Din Moldova si desigur sub inaltul patrocinat al Ambaadei R.Moldova si cu prezenta fizica a tuturor colaboratorilor ei.
Era impresionant să  vezi cum  lumea aceea multicoloră, persoane de diferite vârste, religii şi culturi joacă o horă din  Moldova.  Se aduc mulţumiri conaţionalilor noştri care au contribuit  cu ajutorul lor.

FOTO: